Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

HAYGH
Διώξεις για πέντε κακουργήματα στον Λαυρεντιάδη και σε 27 ακόμη συνεργάτες του
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/03/2012
    Ποινικά υπόλογος για έξι κακουργήματα είναι από χθες ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καθώς και 27 συνεργάτες του για την πολύκροτη υπόθεση της Proton Bank, μετά τη σχετική παραγγελία που έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Ήδη με εισαγγελική διάταξη απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα τόσο για τον Λαυρεντιάδη όσο και για πέντε συγκατηγορουμένους του. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όλων των ελεγτικών και εποπτικών οργάνων, όπως των ορκωτών ελεγκτών και των εσωτερικών ελεγκτικών οργάνων της Proton Bank.
    Για την υπόθεση της Proton Bank
    Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Λ. Λαυρεντιάδη είναι απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, για υπεξαίρεση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, για το σύνολο των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, για εγκληματική οργάνωση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γρ. Πεπόνης αρνήθηκε να αρχειοθετήσει την υπόθεση με τα 51 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με το έγγραφό του απαιτείται η επιστροφή όλων των ποσών, που εκταμιεύτηκαν από την τράπεζα με επισφαλείς όρους για να καταλήξουν σε επιχειρηματίες, φίλους του Λαυρεντιάδη.
    Επίσης ο οικονομικός εισαγγελέας έσπευσε να καλέσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών "να διενεργήσει τα νόμιμα προς διασφάλιση της δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων". Πράγματι, αργά το μεσημέρι, με διάταξη που εξέδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Δραγάτσης κλείσανε τα σύνορα για τον Λαυρεντιάδη καθώς επίσης και για τους Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Πέτρο Κυριακίδη, Αντώνιο Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολλίντζα και Δημήτριο Σαραμαντή.
    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το βούλευμα που προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, από το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2010 ώς τον Ιανουάριο του 2011 ο Λαυρεντιάδης και οι άλλοι συνεργάτες του "με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank χορήγησαν σε εταιρείες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701 εκ.), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με συνέπεια να απειληθεί και να υποστεί ζημιά η τράπεζα. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους αυτόν ενεργώντας με δόλο απέκρυψαν απο τις εποπτικές αρχές και τους μετόχους της τράπεζας το γεγονός ότι τα χορηγούμενα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή απέκρυπταν τον ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι οι εποπτικές αρχές και οι μέτοχοι θεωρούσαν ότι χορηγούσαν δάνεια τηρώντας το νομοκανονιστικό πλαίσιο του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Όμως, όπως προέκυψε, τα δάνεια χορηγούνταν προς εταιρείες που αποτελούν ομάδα συνδεδεμένων πελατών, άρα αντιπροσωπεύουν ενιαίο κίνδυνο, με πιστοδοτήσεις που δεν καλύπτονταν με άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία"...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου