Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Δημοσίευση του Λειβαδά στην Αυτόνομη Παρέμβαση (www.apnet.gr)

Στο αέρα ο μεγάλος σχεδιασμός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου στηρίκτηκαν οι μεγάλες βλέψεις και οι σχεδιασμοί του κ. Λοβέρδου

E-mail Εκτύπωση PDF
Του Νίκου Λειβαδά
Ο κίνδυνος να μείνει «ξεκρέμαστη» n ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μεγάλος.
Το σύστημα πέφτει διαρκώς...οι ασθενείς περιμένουν στην ουρά για την έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγής παρακαλώντας τους γιατρούς να τους εξυπηρετήσουν πληρώνοντας πολλές φορές ένα μικρό ΄΄δώρο΄΄, οι γιατροί εκνευρίζονται και η e-συνταγογράφηση βυθίζεται στην προχειρότητα και την ασάφεια.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού κανείς δεν έχει φροντίσει να ανανεωθεί το συμβόλαιο συντήρησης της ενώ κυριολεκτικά στον αέρα είναι ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του ψηφιακού συστήματος, προυπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει την σημερινή πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
To σημερινό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ελληνικής σχεδίασης χρηματοδοτήθηκε με το «τεράστιο» ποσό των 80.000 ευρώ και δημιουργήθηκε για μια σύντομη πιλοτική εφαρμογή μερικών μηνών.
Σήμερα αυτό το πιλοτικό έργο υποστηρίζει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας ηλεκτρονικές συναλλαγές τριπλάσιες από αυτές που κάνει ημερησίως μια μεγάλη τράπεζα.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται n ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαίνεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο συντήρησης της εφαρμογής έχει λήξει πριν από λίγες ημέρες και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για να το ανανεώσει.
Ο κίνδυνος να μείνει «ξεκρέμαστη» n ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μεγάλος, καθώς κανείς δεν θα υπογράψει τη σχετική εντολή μέχρι να οριστούν οι νέοι αρμόδιοι της επόμενης κυβέρνησης.
Αν και τυπικά υπεύθυνη για τη συντήρηση και την υποστήριξή του είναι n κρατική εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ A.E.) ουσιαστικά το βάρος έχει αναλάβει n εταιρεία που υλοποίησε αρχικά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Και δεν είναι μόνο αυτό , στο παραπάνω σύστημα θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να βγουν στατιστικά στοιχεία που θα έδιναν την δυνατότητα στον εξορθολογισμό της συνταγογραφίας , την μείωση της υπερσυνταγογραφίας , την στροφή σε συνταγογραφία γενοσήμων και τελικώς σε μείωση της δαπάνης .
Αλλη μια προχειρότητα της μνημονιακής κυβέρνησης, όπου μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία 3 ταχυτήτων ασθενών και η πλήρη απαξίωση της ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου